Wigilia św. Jana - wianki i zioła

Legendę o tym, że wianek puszczony na wodę w noc świętego Jana pomaga dziewczętom znaleźć męża zna chyba każdy. Wielu słyszało też pewnie o paleniu ognisk świętojańskich, albo nocnych kąpielach w jeziorach i rzekach. Choć sama tradycja święta najdłuższej nocy pochodzi jeszcze z czasów pogańskich, po przyjęciu chrześcijaństwa została rozbudowana o nowe zwyczaje i obrzędy. Takim jest choćby święcenie ziół, przydatnych w ziołolecznictwie, ale i w kuchni. I choć obrzęd ten kojarzony jest raczej z sierpniowym świętem Matki Boskiej Zielnej, to właśnie na świętego Jana macierzanka, czy dziurawiec. Ba, ten ostatni w niektórych językach zażywany jest właśnie zielem świętojańskim. Kto potrzebuje dowodu, niech sprawdzi choćby w słowniku polsko-angielskim.

Noc świętojańska to także początek lata. A czy może być bardziej letni przepis, niż chłodnik? Zupa idealna na gorące dni, przyrządzana tak w wersji warzywnej (najbardziej znana wersja to ta z buraków z botwiną), jak i owocowej (z truskawek, owoców leśnych, albo śliwek) wciąż jest przez  wielu odkrywana na nowo. A to przecież tradycja polskiej kuchni.

Zupa z różnych owoców

Receptura historyczna: Maria Ochorowicz-Monatowa “Uniwersalna książka kucharska” Warszawa - Lwów 1913

Można ją robić z różnych owoców i  mieszać różne smaki n. p. jabłka, truskawki i maliny, jabłka, gruszki i morele, lub morele i maliny, czereśnie. Jakiekolwiek owoce opłukać, obrać z łupki i z pestek, wydrążyć, zalać wodą aby się rozgotowały, potem przefasować przez sito, pocukrować, rozprowadzić smakiem, w którym się  gotowały, zaprawić  śmietaną  rozbitą z  łyżką  mąki , l u b tylko samą mąką z zimną wodą. Może być podana na gorąco lub zimno, stosownie do pory.

NOWOCZESNA INTERPRETACJA AUTORSTWA CEZAREGO POWAŁY,
SZEFA KUCHNI STUDIA KUCHENNEGO W HALI NR 1 W WARSZAWIE.

Chłodnik owocowy z karmelizowanym popcornem (przepis na 10 porcji)

Składniki:

  • 1 kg jagody
  • 400 ml sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 80 g ksylitol
  • 20 g sok z cytryny
  • 1 szt. laska wanilii
  • 200 ml woda
  • 400 g maślanka naturalna

Wszystkie składniki, oprócz maślanki zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia, następnie zimną bazę blendujemy i łączymy ze schłodzoną maślanką. Tak przygotowaną zupę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

 

  • 500 g jabłka do pieczenia
  • 600 g krojony rabarbar
  • 150 g syrop z agawy lub miód lipowy
  • 100 ml sok z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamon mielony
  • 200 ml woda

Wszystkie składniki dusimy, studzimy a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Tak przygotowaną zupy podajemy z karmelizowanym popcornem i bitą śmietaną.