Dania na świąteczny stół
W Wigilię większość z nas nie może się obejść bez kulinarnych klasyków: grzybowej, pierogów, kapusty z grochem. Ale warto dodać też kilka mniej oczywistych dań, jak to zrobił Cezary Powała, Szef Kuchni Studia Kuchennego w Warszawie. Co powiecie na wigilijną zupę migdałową, karpia w zielonym pieprzu albo dorsza w curry? Na deser Cezary proponuje piernikowe muffinki i ciasto buraczane. To jak, spróbujecie?
Tatar ze śledzia
Składniki:
– 2 płaty śledziowe a’la matias
– 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– pół posiekanej cebuli – czerwona lub klasyczna żółta
– świeżo mielony czarny pieprz
– dodatki do podawania: cebulka marynowana złota, kiełki groszku
Sposób przygotowania:
Śledzie wyjmij ze słonej zalewy, wypłucz pod zimną wodą i zalej na 2-3 h zimną wodą, aby jeszcze wypłukać z nich nadmiar soli. Śledzie bardzo drobno posiekaj na maleńkie kawałki do tatara. Do ryby dodaj obie musztardy, dopraw czarnym świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tatar układaj na talerzu lub na talerzach, dodaj do niego, dekoruj złotą cebulką i kiełkami groszku. Do tatara możesz podać jeszcze inne dodatki – kiszone ogórki, kapary, marynowane grzyby.
Zupa migdałowa
Składniki:
- 1 l mleka
- 200 g migdałów
- garść rodzynek
- 2 laski cynamonu
- 1 laska wanilii
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- suszone morele do dekoracji
Sposób przygotowania:
Migdały zmiel w blenderze lub moździerzu, a rodzynki zalej ciepłą wodą. Mleko zagotuj z cukrem i migdałami. Zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 15 minut. Pod koniec dodaj rodzynki oraz przyprawy. Zupę podaj na ciepło, udekoruj pokrojonymi suszonymi morelami i rodzynkami. Smacznego!
Dorsz w curry
Składniki:
- 200 g dorsz – filety
- 30 g marchew
- 10 g pomidory
- 20 g groszek
- 15 g żółta lub czerwona pasta curry
- 100 g cebula
- 3 ząbki czosnek
- 3 g imbir świeży
- 30 ml mleko kokosowe
- 20 g banan
- 10 ml olej kokosowy
- Sok z limonki
- 5 g wiórki kokosowe
- Kolendra świaża
- Pestki granatu do dekoracji
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchew oraz posiekany czosnek. Kolejno dodajemy pastę curry i całość podsmażamy około 30 sek. Wlewamy bulion i gotujemy 10-15 min. Następnie dodajemy groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Po 3-4 min. wkładamy do sosu pokrojonego w kostkę sandacza i gotujemy jeszcze 4 min. Garnek zestawiamy z palnika i dodajemy pokrojonego banana oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Curry podajemy z ryżem, dekorujemy wiórkami kokosowymi i gałązkami kolemdry, a całość skrapiamy sokiem z limonki.
Łosoś w zielonym pieprzu
Składniki:
- 500 g fileta z łososia
- 6 cebulek szalotek (można zastąpić 3 średnimi zwykłymi)
- 3/4 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (półwytrawne też może być)
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Łososia umyj i osusz, a następnie posól, dopraw pieprze, i startym na drobnych oczkach czosnkiem. Naczynie żaroodporne natrzyj oliwą i wyłóż rybę. Piecz przez 10 min. w temperaturze 200 stopni. Zeszklij na patelni posiekaną cebulę, a następnie zalej bulionem i winem. Gotować do momentu odparowania połowy płynu. Pieprz lekko rozdrobnij i dodać do sosu. Zalej wszystko śmietanką i gotuj, mieszając przez 5 minut. Sos przecedź przez sitko i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Łososia ułóż na telerzu, polej sosem i udekoruj ziarnami zielonego pieprzu.
Ciasto buraczane
Składniki:
- 1 szklanka tartych buraków
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki kwasu cytrynowego
Sposób przygotowania:
Białka ubij z połową cukru, dodaj żółtka. Buraczki utrzyj na tarce i zmieszaj ze składnikami sypkimi, a następnie dodaj olej. Połącz z ubitą pianę z żółtkami i wymieszaj dokładnie. Ciasto wlej do tortownicy wysypanej bułką tartą i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjściu, ciasto polej lukrem i udekoruj morelami, migdałami i orzechami włoskimi.
Muffinki piernikowe
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki miałkiego brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki miodu
- 1 jajko
- 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 starte jabłko
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, olej, maślankę, miód oraz mleko. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj, a na koniec dodaj posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinów wyłóż papilotkami. Ciasto wlej do 3/4 wysokości każdej papilotki i piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.