Jaki związek ma warszawska trasa W-Z ze słynnym ciastkiem wuzetka? Co jadano na dworze Zygmunta II Augusta? Z czego słynął krakowski lokal Antoniego Hawełki? Te i inne historie już wkrótce będzie można odkryć, przemierzając szlakiem kulinarnym Warszawy, Zakopanego i Krakowa.
W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne w wybranych lokalach mieszkańcy i turyści będą mogli rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni.
Do udziału w projekcie zaprosiliśmy 50 szefów kuchni i restauratorów z Warszawy, Zakopanego i Krakowa. Podczas cyklu spotkań i warsztatów wspólnie opracowali szlaki kulinarne miast. Odtworzyli dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści będą mogli wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni.
Szlaki kulinarne są wspierane przez: Urząd Miasta Stołecznego Warszawy, Urząd Miasta Zakopane i Urząd Miasta Krakowa, który otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 roku.