Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe - pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na zlecenie MAKRO.
Zapytani o to, jakie smaki i przyprawy kojarzone są z kuchnią polską, Polacy wskazali smak słony (49%), ziołowy (44%) i kwaśny (39%). Natomiast z dyskusji prowadzonej przez ekspertów programu Polskie Skarby Kulinarne wynika, że kuchnia polska ma tak naprawdę smak słodko-kwaśny (tylko 23% badanych wskazało taką odpowiedź). Przyprawy kojarzone z tradycyjną kuchnią polską to: czosnek (52%), pieprz (36%), chrzan (33%), pietruszka (32%), majeranek (32%) i koperek (29%).
Za potrawy typowo polskie uznawane są: bigos (94%), kapuśniak (86%), kaszanka (85%), żurek (85%) i kotlet schabowy (83%). Poza tym Polacy najczęściej zwracają uwagę na rodzime pochodzenie pieczywa (85%), rzadziej mięs i wędlin, nabiału i warzyw (od 82% do 83%). Jeżeli chodzi o to, czym Polacy poczęstowaliby gości z zagranicy, aby pokazać im smak kuchni polskiej, to najczęściej są wskazywane dania takie jak: pierogi (40%), bigos (34%) i sernik (34%).
Polacy regularnie jadają polskie dania w swoich domach - 75% respondentów jada tak co najmniej kilka razy w tygodniu. W gościnie - jada 69% badanych, kilka razy w miesiącu lub rzadziej. Natomiast poza domem - 58% badanych jada polskie dania raz w miesiącu lub rzadziej. Oprócz tego wyniki wskazują, że Polacy nie postrzegają siebie jako narodu szczególnie ceniącego kuchnię narodową. Za większych patriotów kulinarnych wskazują Włochów, Japończyków, Francuzów, Chińczyków czy Greków.
„Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przygotowano na podstawie badania opinii publicznej, przeprowadzonego w lutym 2018 roku przez Kantar TNS na zlecenie MAKRO. Badanie odbyło się metodą CAWI (bezpośredni wywiad prowadzony drogą internetową wspomagany komputerowo) na reprezentatywnej pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania próbie 1000 panelistów - użytkowników Internetu w wieku 18-65 lat.